Kako razumijevanje sedam dobi apetita može nam pomoći ostati zdrav

Jedete li živjeti ili živjeti za jelo? Imamo kompliciran odnos s hranom, pod utjecajem troškova, dostupnosti, čak i pritiska vršnjaka. No, nešto što svi dijelimo je apetit – naša želja za jedemo.

Povećan apetit može imati fizičku ili psihološku dimenziju, ali dok glad – način na koji nas naše tijelo čini željnom hranom kada treba hranjenje – je dio apetita, to nije jedini faktor. Uostalom, često jedemo kad nismo gladni, ili možemo preskočiti obrok unatoč bolovima gladi.

Nedavna istraživanja su istaknula da je obilje prehrambenih znakova – mirisi, zvukovi, oglašavanje – u našem okruženju je jedan od glavnih uzroka prekomjerne potrošnje.

Naš apetit nije fiksna, mijenja se tijekom našeg životnog vijeka kao što smo dobi. No, kao naš izbor hrane će biti važan čimbenik za naše zdravlje i dobrobit tijekom našeg života, važno je da smo dobili u pravim navikama.

Kao što je Shakespeare možda rekao, postoji sedam dobi apetita, a bolje razumijevanje tih faza će nam pomoći da razviju nove načine rješavanja undereating i overconsumption, a posebno zdravstvene učinke, kao što su pretilost, koji slijede.

U ranom djetinjstvu tijelo prolazi kroz brzi rast. Dijetetsko ponašanje izgrađeno u ranom životu može se proširiti na odraslu dob, što je dovelo do debelog djeteta da postane debela odrasla osoba. Neudobnost ili strah od hrane može doprinijeti obrokvrijeme borbe za roditelje male djece, ali strategija ponovljenog degustacije i učenja u pozitivnom okruženju može pomoći djeci naučiti o nepoznati, ali važne hrane, kao što su povrće.

Djeca bi trebala iskusiti određenu kontrolu, osobito u odnosu na veličinu porcije. Budući da je prisiljen “jasno tanjur” od strane roditelja može dovesti mlade da izgube svoju sposobnost da slijede svoj apetit i glad znakove, promicanje prejedanje u kasnijim godinama.

Postoje sve veći pozivi za vlade za zaštitu male djece od ciljanog junk food oglašavanja – ne samo na televiziji, ali u aplikacijama, društvenim medijima i video blogovima – budući da oglašavanje hrane povećava potrošnju hrane, doprinoseći da postane prekomjerna tjelesna težina.

U tinejdžerskim godinama, rast apetita i stas adutnih hormona signalizira dolazak puberteta i razvoj iz djeteta u odraslu osobu. Kako tinejdžer pristupa hrani tijekom ovog kritičnog razdoblja će oblikovati svoj životni stil izbor u kasnijim godinama.

To znači da su prehrambene odluke koje adolescenti donose suštinski povezane sa zdravljem budućih generacija kojima će biti roditelji. Nažalost, bez vodstva tinejdžeri mogu usvojiti ponašanje prehrane i preferencije hrane povezane s nezdravim posljedicama.

Potrebne su nam više studija kako bismo utvrdili najučinkovitije načine rješavanja rastućeg opterećenja prekomjerne i nedovoljne prehrane, posebno veze sa siromaštvom i socijalnom nejednakosti. Mlade žene općenito su više vjerojatno da će patiti od prehrambenih nedostataka od mladih muškaraca zbog svoje reproduktivne biologije.

Tinejdžerice koje zatrudne također su u većem riziku jer njihovo tijelo podržava vlastiti rast u konkurenciji s onom rastućeg fetusa.

Kao mladi odrasli, promjene načina života koje mogu potaknuti debljanje uključuju odlazak na koledž, vjenčanje ili život s partnerom, i roditeljstvo.

Nakon akumulira, tijelo mast je često teško izgubiti: tijelo šalje jake signale apetita jesti kada konzumiramo manje od naših energetskih potreba, ali signali kako bi se spriječilo prejedanje su slabiji, što može dovesti do kruga prekomjerne potrošnje. Postoje mnogi fiziološki i psihološki čimbenici koji čine jelo manje teško održavati tijekom vremena.

Područje novog istraživačkog interesa je razviti sitost, osjećaj da je jeo dovoljno. To je korisno kada pokušavate izgubiti težinu, budući da osjećaj gladi je jedan od glavnih ograničenja za upravljanje jesti manje nego vaše tijelo vam govori da je potrebno – trčanje “kalorijski deficit”. Različite namirnice šalju različite signale u mozak.

Lako je jesti kadu sladoleda, na primjer, jer mast ne aktivira signale u mozgu da prestanemo jesti. S druge strane, hrana bogata sadržajem proteina, vode ili vlakana može nas učiniti potpunijim dulje. Rad s prehrambenom industrijom pruža priliku oblikovati budućnost obroka i grickalica na korisne načine.

Odrasli radni život donosi druge izazove: ne samo tutnjava želudac, ali i učinke stresa, koji je pokazala da brz promjene u apetiti i prehrambene navike u 80 posto stanovništva, jednako podijeljena između onih koji klanac i onih koji gube apetita.

Različite strategije suočavanja su intrigantne: fenomeni “ovisnosti o hrani” – neodoljivi nagon da konzumiraju specifične, često visokokalorične hrane – nije dobro shvaćeno. Mnogi istraživači čak i pitanje njegovo postojanje. Druge osobine ličnosti kao što su perfekcionizam i savjesnost također mogu imati ulogu u posredovanju stresa i ponašanja u jedenju.

Strukturiranje radnog okruženja kako bi se smanjili problematični obrasci prehrane kao što su snacking ili automati za prodaju izazov je. Poslodavci bi trebali nastojati subvencionirati i promicati zdraviju prehranu za produktivnu i zdravu radnu snagu , osobito načine upravljanja stresom i stresnim situacijama.

Mi smo stvorenja navike, često ne žele promijeniti naše sklonosti čak i kada znamo da je dobro za nas. Riječ dijeta dolazi od grčke riječi diaita značenje “način života, način života”, ali želimo jesti ono što želimo bez mijenjanja našeg načina života, a još uvijek imaju zdravo tijelo i um.

Postoji mnogo dokaza koji pokazuju da dijeta je glavni faktor koji doprinosi bolesnom zdravlju. Svjetska zdravstvena organizacija ističe pušenje, nezdravu prehranu, tjelesnu neaktivnost i pijenje problema kao glavni način života utječe na zdravlje i smrtnost.

To je u tim godinama da odrasli trebaju promijeniti svoje ponašanje kao i njihovo zdravlje diktira, Ali simptomi bolesti su često nevidljivi – na primjer visoki krvni tlak ili kolesterol – i toliko ne djeluju.

Postupni gubitak mišićne mase, na između 0,5-1 posto godišnje nakon dobi od 50 godina, počinje i nastavlja stalan tijek u starosti. To se zove sarcopenia, i smanjiti fizičku aktivnost, konzumiranje manje od proteina zahtjevima, a menopauza u žena će ubrzati pad mišićne mase.

Related Articles

Back to top button
Close
Close