Kako poteti svoje biljke: Od znakova upozorenja do dugoročne skrbi

Kucne biljke, koje su u trendu opet, treba repotting svake godine ili dvije ostati snažan i zdrav.

Mnoge od tih biljaka rastu prirodno u tmurnom podu prašume, i iako su se prilagodili da trpe puno korijenske konkurencije, granice lonac će na kraju postati previše ograničena. Određene uobičajene biljke vole biti malo lonac-vezan – kližnjeve, scheffleras, mirovne ljiljane i ficus među njima – ali čak i oni će trebati repotting na vrijeme. Sada, na početku njihovog godišnjeg ciklusa rasta, je vrijeme za to.

Osim što se bave zagušenjem korijena, biljke koje su predugo u loncu sjede u tlo koje je postalo zbijeno i iscrpljeno i može imati štetno nakupljanje soli gnojiva.

ousebiljke, koje su u trendu opet, treba repotting svake godine ili dvije ostati snažan i zdrav.

Mnoge od tih biljaka rastu prirodno u tmurnom podu prašume, i iako su se prilagodili da trpe puno korijenske konkurencije, granice lonac će na kraju postati previše ograničena. Određene uobičajene biljke vole biti malo lonac-vezan – kližnjeve, scheffleras, mirovne ljiljane i ficus među njima – ali čak i oni će trebati repotting na vrijeme. Sada, na početku njihovog godišnjeg ciklusa rasta, je vrijeme za to.

Osim što se bave zagušenjem korijena, biljke koje su predugo u loncu sjede u tlo koje je postalo zbijeno i iscrpljeno i može imati štetno nakupljanje soli gnojiva. …

Još jedan znak problema je ako biljka izgleda stalno žedno – to jest, uvenulo – unatoč marljivom zalijevanju. To je zato što je omjer korijena i tla postao prevelik. Isti problem također može dovesti do očitog pada u biljnoj snazi.

Voda biljka temeljito dan prije ponovnog potting smanjiti stres iskušenja i učiniti korijenje više izvediv.

Nakon što ste dobili biljku iz lonac, morate zadirkivati korijene u prirodnije stanje. Stupanj napora ovisi o njihovoj razini prenapučenosti. Pitao sam Natea Roehricha, iz Brookside Gardensa u Wheatonu, Maryland u SAD-u, kako se bavi zadatkom. Otišli smo u potragu za biljkom koja moli da bude repotted i pronašao cordyline patnje u jedan galon lonac.

Kao što smo se bavili posao primijetio sam da je nježniji s korijenima nego što sam imaju tendenciju da se. To može biti zato što sam tjedan dana ranije morao uzeti veliki nož na najzagušeniji korijenski sustav koji sam vidio – na unutarnjem dlanu kupio sam samo mjesec dana ranije. To dovodi do druge točke: samo zato što je biljka je nova za vas ne znači da je sretno lončanica. Biljke kupljene kasno u rastućoj sezoni ili zimi su mjeseci rasti guste korijene. Kupite ih – pogotovo ako su na prodaju – ali budite spremni da ih pripreme za sezonu koja je pred nama.

Što su korijeni, to bi trebao biti nježniji. Jedan od načina da ih osloboditi s minimalnim štete je isprati staro tlo sa svjetlom toka vode, po mogućnosti ne led hladno.

Na korijenima koji su u redu, ali ljepljive, trim ih natrag škarama. Ako su debeli i zbijen, možete koristiti nož za rezultat strane. Na stvarno zagušenim korijenima, kao što je s mojim dlanom, možete koristiti oštar nož ili čak obrezivanje pile za uklanjanje donjeg inča ili tako, a zatim uzeti trozubac tla kultivator osloboditi korijene jedni od drugih i stare tla.

Roehrich nije koristio nikakve alate na cordyline osim ruku. U pravilu, on ne uklanja više od četvrtine korijenske mase prilikom repotting.

Korijen-obrezana biljka može se vratiti u isti lonac, ali je bolje dati ga malo veći dom – lonac koji je jedan ili dva inča više u gornjem promjeru. Bilo veći i riskirate od korijena truleži zbog povećane vlage u tlu. Neki lonce su postavljeni u dekorativnom vanjskom ili cache lonac, a drugi imaju integralni tanjur u bazi, ali u svakom slučaju, novi lonac mora odvoditi.

Postoji zbunjujući niz proizvoda tla i komposta za prodaju, ali onaj koji želite za većinu biljke je potting tla (ili potting mix). To je obično treset-based concoction osvjetljen s perlite. Neki vrtlari misle potting tlo je još uvijek previše skloni waterlogging i željeli dodati dodatni perlit. Orhideje i sukulenti trebaju svoje posebne mješavine.

Držite biljku na istoj razini tla kao i prije – dublje i riskirate da kruna trune – ali linija tla treba biti ispod usne lonac kako bi se omogućilo učinkovito zalijevanje.

Držite biljku na ispravnoj razini s jednom rukom dok zatrpavanje svježeg tla s drugom. Roehrich zatim slavine lonac nekoliko puta da biste dobili osloboditi od bilo zračnih džepova. Volim zalijevati biljku kako bi se tla potopiti, a zatim prepakirati po potrebi.

Nakon konačnog zalijevanja, neka biljka odmor – daleko od izravne sunčeve svjetlosti, čak i ako je svijetla biljka. Voda opet kada je vrh tla osjeća suhu. Nemojte oploditi neko vrijeme; pričekajte dok ne vidite novi rast, koji može potrajati dva do četiri tjedna.

Tvornica će prvo staviti svoju energiju u popravak svojih korijena prije pretvaranja energije u vrhunski rast, kaže Roehrich.

Nakon što je biljka repotted, mladoženja lišće uklanjanjem mrtvih, oboljelih ili oštećenih lišća.

Projekt stvara fer količinu nereda. Ako se vaš deluxe, potpuno potting šupa se obnavlja, možete preuzeti zadatak na popločanom dijelu dvorišta ili balkonu na blagi dan ili u zatvorenom prostoru u velikoj plastičnoj kadi. Spremnik će poslužiti.

Oživljavanje biljke na ovaj način ima način obnove duhova unutarnjeg vrtlara kao dobro.

Related Articles

Back to top button
Close
Close