Coronavirus: Nasa images show China pollution clear amid slowdown

Satelitske slike su pokazale dramatičan pad razine onečišćenja nad Kinom, koja je “barem djelomično” zbog gospodarskog usporavanja potaknuta coronavirusom, kaže američka svemirska agencija Nasa.

Nasa karte pokazuju pad razine dušikovog dioksida ove godine.

To dolazi usred rekord pada u Kini tvorničke aktivnosti kao proizvođači prestati raditi u pokušaju da sadrže coronavirus.

Kina je zabilježila gotovo 80.000 slučajeva virusa od početka izbijanja bolesti.

Proširila se na više od 50 zemalja, ali velika većina infekcija i smrti je u Kini, gdje je virus nastao krajem prošle godine.

Coronavirus širenje hits kineske proizvodnje
Dnevnik života u zaključanom Wuhanu
Koliko je smrtonosna korona?
Nasa znanstvenici, rekao je smanjenje razine dušikovog dioksida – štetni plin emitira na motornim vozilima i industrijskim objektima – prvo je očito u blizini izvora izbijanja u Wuhan gradu, ali onda proširila diljem zemlje.

Nasa je usporedila prva dva mjeseca 2019.

Svemirska agencija istaknula je kako se pad razina onečišćenja zraka podudarao s ograničenjem nametnutim za transport i poslovne aktivnosti, a kako su milijuni ljudi otišli u karantenu.

“Ovo je prvi put da sam vidio takav dramatičan drop-off preko tako širokog područja za određeni događaj”, Fei Liu, istraživač kvalitete zraka na Nasa’s Goddard Space Flight Center, rekao je u priopćenju.

Dodala je kako je promatrala pad razine dušikovog dioksida tijekom gospodarske recesije 2008.

Nasa je napomenuo da je Kina Lunar Nova godina proslave krajem siječnja i početkom veljače su povezani sa smanjenjem razine onečišćenja u prošlosti. Ali pisalo je da se obično povećavaju kad proslave budu završene.

“Ove godine, stopa smanjenja je značajnija nego u posljednjih nekoliko godina i to je trajalo duže”” Gospođa Liu, rekao je.

“Nisam iznenađen jer su mnogi gradovi diljem zemlje poduzeli mjere za minimiziranje širenja virusa.””

Related Articles

Back to top button
Close
Close