Premijer daje zeleno svjetlo istraživačkom sporazumu o EU-u nakon Brexita

Ujedinjena Kraljevina nastojat će nastaviti u okviru znanstvenog programa EU-a u iznosu od 100 milijardi EUR (85 milijardi EUR) nakon Brexita.

Premijer Boris Johnson dao je zeleno svjetlo Ujedinjenoj Kraljevini da pregovara o svojem stalnom sudjelovanju u istraživačkom programu Obzor Europa.

Obzor Europa pruža sredstva znanstvenicima, studentima i industriji za istraživanje.

Vijest je otkrivena u dokumentu kojim se utvrđuje vladin pristup pregovorima s EU.

Priopćenje će doći kao olakšanje istraživačkim čelnicima, koji su se bojali kako će istraživačka suradnja postati pregovarački čip u općim trgovinskim pregovorima.

Predsjednik Kraljevskog društva, prof. Sir Venki Ramakrishnan bio je utjecajan u uvjeravanju premijera važnosti da se rano obveže nastaviti unutar Obzora Europe. On je rekao BBC News da je današnji razvoj bio “vrlo dobrodošli”.

“Sada nam je potreban brz početak pregovora i za Riznicu koristiti proračun za ponovno pokretanje sredstava koja će omogućiti pridruživanje”, rekao je.

Ujedinjena Kraljevina spremna odbaciti trgovinske razgovore EU-a u lipnju
Dobitnik Nobelove nagrade dodao je kako sadašnja snaga Europe u znanosti ovisi o daljnjoj suradnji s Ujedinjenom Kraljevinom.

“Kad sam morao donijeti odluku u 1971 gdje (učiniti moje istraživanje) iz Indije, središte gravitacije znanosti i inovacija je SAD. Međutim, nedavna desetljeća bliske suradnje i suradnje, olakšana programima financiranja na kontinentu, europa je postala globalna znanstvena elektrana. Sigurno nitko ne želi baciti da daleko.”

U dokumentu u kojem se navodi vladin pristup pregovorima s EU-om, G. Johnson je izjavio da će Ujedinjena Kraljevina “uzeti u obzir” sudjelovanje u programu Obzor Europa, kao i druge znanstvene i tehnološke programe. To uključuje Euratom, za istraživanje i osposobljavanje nuklearnog istraživanja i osposobljavanja te europski program za promatranje Zemlje, Copernicus.

BBC News razumije da je došlo do jednoglasne podloge u vladi za Ujedinjenu Kraljevinu da traži najbliži mogući odnos s Obzorom Europe.

Međutim, takav aranžman ovisit će o odluci EU-a. Omogućavanje Ujedinjene Kraljevine da nastavi sudjelovati u programu Obzor Europa bilo bi u interesu EU-a s obzirom na snagu Ujedinjene Kraljevine u istraživanju. No, budući odnos će ovisiti o tome koliko Britanija će biti spreman platiti za sudjelovanje.

Došlo je do skeptične reakcije na Twitteru bivšeg konzervativnog ministra znanosti iz ranih 1990-ih, Iana Taylora na društvenim medijima.

Međutim, novija ministrica znanosti, Chris Skidmore, koji je bio uključen u izradu vladinog pristupa istraživačkoj suradnji s EU, sve dok nije izgubio dužnost u nedavnom preustroju, opisao je izjavu g. Johnsona kao “ohrabrujući prvi korak” koja je pokazala želju Ujedinjene Kraljevine da da vanja prioriteta istraživanja u predstojećim pregovorima.

“Ali moramo se zalagati za punopravno članstvo u udruzi, duž linije partnerstva koje Izrael ima, a ne mislim da je sudjelovanje treće zemlje (što je labavija, manje utjecajna udruga) bila dovoljna”, izjavio je bbc newsu.

G. Skidmore je dodao da će voditi kampanju za ustrajavanje na članstvu u punoj udruzi.

“Nadam se da će mi se cijeli sektor pridružiti u osiguravanju da se povežemo čim bude praktično moguće.”.

Analiza
Pallab Ghosh, znanstveni dopisnik

Od rezultata referenduma Theresa May i Boris Johnson naglasili su potrebu održavanja postojećih snažnih i uzajamno korisnih istraživačkih veza s EU. Premijer je danas formalizirao to stajalište u dokumentu o vladinom pristupu pregovorima s EU.

Važno je jer dužnosnicima omogućuje početak pregovora s EU-om s ciljom postizanja sporednog sporazuma odvojenog od mnogih spornijih dijelova razvoda.

Brifingi Odjela za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju (Beis), koji su odgovorni za istraživanje, su da cijela vlada želi “punu povezanost” s istraživačkim programom EU-a u iznosu od 100 milijardi EUR, Obzor Europa. Ali ta namjera nije u dokumentu. Ne čudi onda da toliko ljudi – uključujući i bivši tory ministara znanosti – tretiraju ovu izjavu s nekim oprezom.

Chi Onwurah MP, sjena ministar za industrijsku strategiju, opisao premijerovu najavu kao “mealy-mouthed “.

“To ne uspijeva pružiti sigurnost uk istraživački sektor očajnički treba. Vlada jasno ne razumije kako funkcionira istraživanje i razvoj, niti vitalna uloga koju ima u našem gospodarstvu”, rekla je.

“Nemogućnost potpunog sudjelovanja u programu Horizon potkopava našu istraživačku bazu. Vlada bi trebala znati da njihova ‘razmatranja’ samo pojačati anksioznost u sveučilišnim odjelima diljem zemlje.”

Dr. Daniel Rathbone, pomoćnik ravnatelja Kampanje za znanost i inženjerstvo (Case) upozorio je da je vrijeme dostupno za pregovore kratko.

“Obzor Europa treba započeti u siječnju 2021. Stoga bi vlada, usporedno s pregovorima, trebala razviti planove za zaštitu i stabilizaciju znanosti Ujedinjene Kraljevine te potaknuti talentirane znanstvenike EU da ostanu u Velikoj Britaniji, u slučaju da se sporazum ne može postići na vrijeme”, pojasnio je.

Program Obzor Europa prati program iz programa Obzor 2020., iz kojeg je Ujedinjena Kraljevina imala golemu korist. Ujedinjena Kraljevina dobila je 1,52 milijarde £ za bespovratna sredstva za istraživanje, više od bilo koje druge zemlje.

Međutim, od rezultata referenduma, broj zahtjeva ujedinjene Kraljevine za Program Obzor 2020. U 2015, bilo je 19.127 UK aplikacija. U 2018, to je pao za 39% do 11.746.

Related Articles

Back to top button
Close
Close