Anak Krakatau: Munja bjesnilo ukazuje na ljestvicu vulkanskog perja

Erupcija Anaka Krakataua iz 2018.

To će biti zapamćen, očito, za nagli bočni kolaps koji je pokrenuo tsunami koji je ubio više od 400 ljudi na obližnjim obalama Sumatra i Java.

No, događaj je također bio izvor mnogih znanstvenih uvida koji bi mogli informirati buduće procjene opasnosti.

A nova mogućnost je potencijal za frekvenciju munje vidi na erupcije dati jednostavan vodič do visine vulkana visok perje.

To je informacija koja bi mogla biti od interesa za zrakoplovne kompanije pokušava pronaći sigurne rute za svoje avione.

Anak Krakatau imao je ogroman oblak erupcije koji se popeo 16-18 km u nebo i koji je zatim izravnao u klasični nakovanj oblik poznat od meteoroloških oluja u tropima.

Vožnja ovog visokog konvekcijskog stupca bila su posebna okolnost erupcije.

Kada je zid vulkana propao, dopustio je da morska voda dođe u izravan kontakt s magmom.

Rezultat je bio niz spektakularnih eksplozija koje su poslale paru i pepeo koji žure prema gore.

Satelitska opažanja pokazuju “mokri pepeo” pao natrag relativno brzo, ali da je velik dio vodene pare nastavio prema nebu, gdje je formirana nakovanj-topped perje koje je trajalo šest dana.

I, naravno, kako je voda išla sve više i više na kraju se pretvorila u led na temperaturama ispod nule na nadmorskoj visini.

Dr. Andrew Prata, iz Barcelona Supercomputing Center u Španjolskoj, a kolege su izračunali masu svih tih leda – a brojevi koji su uključeni su stvarno prilično impresivan.

U prosjeku je bilo tri milijuna tona koje su visjele iznad Anaka Krakataua. Do 10 milijuna tona na vrhuncu proizvodnje leda.

Štoviše, kretanje kroz perje svih tih smrznutih materijala – nešto od toga ide gore, neki silazi – čini se da su pokrenuli bjesnilo munje.

Oko 100.000 štrajkova zabilježeno je od strane senzora u tih šest dana nakon početka eksplozivne faze erupcije.

Više od 70 bljeskova u minuti u jednom trenutku, kaže dr. Prata, čiji je tim upravo objavio svoje nalaze u časopisu Scientific Reports.

“A ono što je zanimljivo o tome je da smo počeli vidjeti odnos između bljeska stopa u erupcije perje i visine perja”, rekao je BBC News.

“Dakle, u suštini, veća brzina bljeskalice, to je veća perje. Ovaj je nešto taj mogao biti važan i koristan za zrakoplovstvo.”

Avioni moraju biti oprezni leteći kroz ili blizu erupcije stupova vulkana zbog oštećenja fino pepeo može učiniti za mlazne motore.

Zrakoplovi su doživjeli “plamen-outs ” u letu nakon što su njihovi motori progutali previše pepela.

Dr. Rebecca Williams sa Sveučilišta Hull, Velika Britanija, provodi svoja istraživanja o događaju Anak Krakatau.

Ona je opisao španjolski-vodio studija kao “fascinantan”, i složili se da bi to moglo pomoći vulkan praćenje.

“Korištenje munje za otkrivanje vulkanskih erupcija je tehnika u nastajanju”, rekla je.

“Ova studija je vrlo važan doprinos tome – to korelira vulkanske munje podataka s vulkanskim visine oblaka u pepeljastom, ledom-bogata perje.

“To će biti važno u praćenju vulkanskih erupcija, posebno u udaljenim područjima koja mogu utjecati na zrakoplovne rute.”

Related Articles

Back to top button
Close
Close